Buxa használati útmutató

Az alábbi leírásban részletes útmutatót találsz a Buxa használatáról és funkcióiról. Ha bárhol elakadtál, érdemes végigböngészni útmutatót.

Regisztráció a Buxába

Telefonszám megadása

Elsőként meg kell adnod azt a mobiltelefonszámot, amivel regisztrálni szeretnél a Buxába.

Ha ezt beírtad, nyomd meg a „Rajta” gombot.

ÁSZF elfogadása

Ezután lehetőséged van elolvasni az Általános Szerződési Feltételeket.

Amennyiben egyetértesz a benne foglaltakkal, nyomd meg az "Elfogadom az ÁSZF-et” gombot.

Aktiváló kód megadása

Az előbb megadott mobiltelefonszámra egy SMS-t kapsz, amely egy négyjegyű, úgynevezett aktiváló kódot tartalmaz.

Ha ezt az aktiváló kód nem írta be automatikusan a telefonod, akkor írd be te az első mezőbe.

Buxa kód megadása

Ezután adj meg egy új Buxa kódot. A Buxa kód hasonlóan védi a Buxát, mint például a bankkártyáknál és telefonoknál a PIN kód.

A Buxa ezt a kódot fogja tőled kérni, amikor belépsz az alkalmazásba, illetve amikor fizetést indítasz.

A Buxa kódot a második mezőbe kell beírnod. Ez egy tetszőleges, minimum 4, maximum 8 számjegyből álló kód lehet.

Nicknév megadása

A harmadik mezőben megadhatod azt a nicknevet, azaz becenevet, amit a Buxában szeretnél használni.

A telefonszám mellett a nicknév fog azonosítani téged. Hossza 4 – 20 karakter lehet.

E-mail cím megadása

Végül add meg az e-mail címedet, amivel a Buxába szeretnél regisztrálni. A Buxa rendszer erre az e-mail címre küldi el a fontosabb üzeneteket, illetve ide küldjük az új Buxa kódodat, ha véletlenül elfelejted.

Ha mind a négy mezőt kitöltötted nyomd meg a "Tovább" gombot, ezzel a regisztrációs folyamat záróképernyőjére jutsz.

Regisztrációs adatok összefoglalója

Gratulálunk, sikeresen regisztráltál a Buxába. A záró oldalon újra megtekintheted a mobiltelefonszámot, nicknevet és e-mail címet, amivel regisztráltál.

Ha áttekintetted, kattints a „Tovább az alkalmazáshoz” gombra, a Buxa megnyitásához.

Belépés a Buxába

Add meg a Buxa kódodat, és a "Belépés" gombra nyomva lépj be a Buxa alkalmazásba!

Amennyiben elfelejtetted a Buxa kódodat, úgy igényelhetsz újat az "Új Buxa kód kérése" gomb megnyomásával.

Emellett lehetőséged van megnyitni a használati útmutatót, valamint a felhasználási feltételeket.

Beállítások

Új Buxa kód kérése

A nyitóoldalon az "Új Buxa kód kérése" gomb megnyomásával igényelhetsz új Buxa kódot. A kérés elküldése után a regisztrált e-mail címedre egy aktivációs e-mailt kapsz.

Új Buxa kód kérés megerősítése

Az e-mailben található linkre kattintva erősítheted meg az új kód kérést, és ezután kapod meg SMS-ben az aktivációs kódot.

Buxa kód megváltoztatása

A Profil-ra (jobb felső sarokban lévő kerek ikonra) kattintva tudod megváltoztatni a Buxa kódodat.

Görgess lejjebb, itt még jó néhány beállítási lehetőséget találsz.

E-mail cím megváltoztatása

Itt a Buxába regisztrált e-mail címedet tudod megváltoztatni.

Buxa kód kérése belépéskor

Megadhatod, hogy az applikáció indításakor kérje-e a Buxa kódot.

Buxa kód összeghatár beállítás

Itt adhatod meg, hogy az applikáció milyen összeghatár alatt ne kérje a Buxa kódot, amennyiben fizetést indítasz. Alapesetben minden fizetésnél meg kell adni a Buxa kódot. A pénzfogadás összeghatárát ez a beállítás nem befolyásolja.

Kérek hírlevelet

Beállíthatod, hogy a Buxába regisztrált e-mail címedre kérsz-e az újdonságainkról, híreinkről szóló hírleveleket.

Kérek tranzakció kivonatot

Beállíthatod azt is, hogy kérsz-e e-mailben havi tranzakció kivonatot, vagyis egy összefoglalót a Buxa egyenleged változásáról.

Profil avatar (profilkép) beállítása

Tölts fel magadról egy képet, hogy az ismerőseid ne csak a nicknevedet lássák a Buxában!

  • Látogass el a http://hu.gravatar.com/ weboldalra. (A Gravatar egy univerzális avatar szolgáltatás, melyet sok honlap használ, és kifejezetten a profilképek kezelésére hozták létre.)
  • Regisztrálj azzal az e-mail címmel, amit a Buxa regisztrációnál is megadtál.
  • Tölts fel egy profilképet és mentsd el.

Profil avatar megváltoztatása

Ha a Gravatar weboldalon megváltoztatod az avatarodat, az a Buxában is azonnal megváltozik.

Felhasználó váltás

Egy készüléken több Buxa fiókkal is beléphetsz. Ha például egy ismerősöd otthon hagyta a telefonját, de szeretne Buxával fizetni, ezt a te készülékedről belépve is megteheti.

A kezdő felületen nyomd meg a Felhasználó váltás gombot, majd írd be azt a telefonszámot, ami ahhoz a fiókhoz tartozik, amelyikbe be szeretnél lépni, és nyomd meg a Rajta gombot.

Ha az adott készüléken most váltasz először az általad választott fiókra, akkor elsőként jóvá kell hagynod a készülékhez rendelést. Ehhez a fiókodhoz megadott e-mail címre kapsz egy levelet, amiben egy linket találsz, amire csak rá kell kattintatnod. Ezután kezdd újra a telefonodon a felhasználó váltást.

Telefonszámhoz rendelt eszközök

A telefonszámhoz rendelt eszközöknél megtalálod azokat a készülékeket, amelyeken engedélyezted a Buxa fiókodba való belépést.

Fizetés

Fizetés QR kód olvasással

A Fizetés menüpontban menj a jobb felső sarokban található QR olvasás menüre, és olvasd be a Buxa QR kódot.

  • Ez lehet QR névjegy, amely nicknevet és telefonszámot tartalmaz.(Pl. saját QR kódod, elfogadóhely QR kódja.)
  • Vagy lehet úgynevezett tranzakciós QR kód, ami nem csak nicknevet és telefonszámot tartalmaz, hanem a fizetendő összeg és a közlemény rovat is ki van töltve. (Pl. webshop vásárláskor a kosár összegét tartalmazó QR kód.)

A QR kód beolvasása után a mellékelt fizetési képernyő jelenik meg. Az összeg kitöltése után lehet fizetést indítani, a "Fizetés" gomb megnyomásával. Kommentbe tetszés szerinti üzenetet írhatsz a fogadó félnek.

Tranzakciós QR kód beolvasása esetén a címzett adatai mellett a fizetendő összeg és a hozzá tartozó komment is ki van töltve. A "Fizetés" gombot megnyomva lehet a tranzakciót kezdeményezni.

Fizetés telefonszám megadásával

Add meg a mobiltelefonszámot, ahová pénzt szeretnél küldeni, vagy válaszd ki a kontaktjaid listájából. Amennyiben a fogadó már regisztrált Buxába, úgy a mobiltelefonszám beírása után meg fog jelenni a fogadó nickneve. Ezután a telefonszám melletti kék fizetés gombra nyomva lehet fizetést kezdeményezni.

Ezután a szokásos fizetési képernyő jelenik meg. Az összeg és a közlemény kitöltése után lehet fizetést kezdeményezni.

Amennyiben a fogadó fél még nem regisztrált Buxába, és pénzt küldesz neki, úgy ő a Buxától egy SMS-t kap arról, hogy pénzt küldtél neki, és ha regisztrál a Buxába, a pénz megjelenik az egyenlegén. Amennyiben a fogadó fél nem regisztrál a Buxába 1 héten belül, úgy a küldött összeg visszakerül a Buxa egyenlegedre.

Borravaló

Ha elégedett voltál a Buxa elfogadóhely szolgáltatásaival, egyszerűen tudsz borravalót adni. Írd be a fizetendő összeget. Ezután kiválaszthatod, hogy ezen felül hány százalék borravalót szeretnél adni. 10%, 15% vagy 20%-ra kattintva alul megjelenik a borravalóval megnövelt végösszeg. Kattints a Fizetek gombra, és az elfogadóhely végösszeget kapja meg Buxa egyenlegére. Ha meggondoltad magad, és mégsem szeretnél borravalót adni, válaszd a 0%-ot!

Fizetések áttekintése

Napló (tranzakció lista)

A bejövő és kimenő tranzakciók listáját, azok részleteit a Naplóban tudod megtekinteni. A bejövő és kimenő tranzakciók listája között a "Fogadott" és "Küldött" gombokra nyomva tudsz váltani.

A listában a következő adatok láthatóak a tranzakciókról: a küldő vagy címzett profilképe (amennyiben van), nickneve, a tranzakció időpontja, valamint annak értéke. A tranzakció állapotát a tranzakció összegének színe jelzi. Ha a szín zöld, akkor a tranzakció sikeres volt. Ha narancssárga, akkor a tranzakció még függőben van. Ha piros a szín, akkor a tranzakció meghiúsult.

Egy adott tranzakcióra nyomva a tranzakció részleteit láthatjuk.

Tranzakció részletek

A tranzakció részletei mutatják a küldő vagy címzett nicknevét, avatarját, a tranzakció pontos dátumát és időpontját, a tranzakció Buxa azonosítóját (TrID), valamint a tranzakció értékét.

Bankszámlára történő pénzkiutalás, vagy bankszámláról való pénzbeutalás esetén a bankszámlaszámot is látjuk. A tranzakció állapotát rövid szöveges magyarázat és a tranzakció összegének színe jelzi.

Bekérés

Ezzel a funkcióval pénzt kérhetsz Buxán keresztül a barátaidtól, visszakérhetsz tartozást, de így gyűjtheted be például a közös költések egy főre jutó részét is. Válaszd ki a buxás kapcsolataid közül, akitől pénzt szeretnél kérni. Kattints a szürke Bekérés nyílra.

Írd be az összeget. Írhatsz hozzá egy kommentet is, hogy miért/mire kéred, majd nyomd meg a Kérek gombot. Ezt az összeget látni fogod a Bekéréseid között, függő kérésként, amit akár vissza is vonhatsz, ha meggondoltad magad, vagy elírtál valamit. A barátodnál ekkor megjelenik ez a kérés, amit egy gombnyomással teljesíthet vagy elutasíthat.

Bekérések áttekintése

Míg a fizetéseket a Naplóban tudod áttekinteni, úgy a bekéréseket a Bekérések menüpont alatt tudod követni.

Válaszd a Bekérések gombot az alsó menüsorból, hogy áttekinthesd, hogy ki és mennyi pénzt kért tőled, ill. te mástól.

Menj a Tőlem kérték menüpontba, és teljesítsd vagy utasítsd el a hozzád érkezett bekéréseket.

Elfogadóhelyek

A Helyek menüpont alatt találod azokat a helyeket, ahol Buxával tudsz fizetni. (Pl.: éttermek, bárok, üzletek, webshopok) A helyekre rákereshetsz név szerint, vagy szimplán legördítve végigtekintheted a listát.

Térkép alapján is megnézheted, hogy hol fizethetsz Buxával.

Egyenleg feltöltés

Ha szeretnél pénzt tenni a Buxádra, akkor menj a Profilodra (jobb felső kör alakú ikon), majd válaszd ki, milyen módon szeretnél pénzt tölteni a Buxa egyenlegedre.

Az egyenlegfeltöltést két féleképpen tudod megtenni: banki átutalással vagy bankkártyával.

Banki átutalással

Ha a Banki átutalással opciót választod, feljön egy oldal, ahol arról információt, hogy miként tudod feltölteni külső bankszámláról a Buxa egyenlegedet.

A bankod netbankjában 10300002-10618516-49020029 számlaszámra kell utalni. A kedvezményezett az E-Money Clearing Systems Zrt. legyen.

A közlemény mezőbe a telefonszámodat add meg (amivel a Buxába regisztráltál) a következő formátumban: +36302345678

Azaz, +36, majd a mobilszolgáltatód száma (20, 30, 70), végül a hét számjegyű előfizetői számod.

Kérünk, hogy figyelj arra, hogy mind a számlaszámot, mind a telefonszámodat helyesen add meg.

Ha helytelenül adod meg a telefonszámodat, nem fogjuk tudni a Buxa egyenlegeden jóváírni az összeget és vissza fogjuk utalni a bankszámládra.

Egyenleg feltöltése bankkártyával

A kártyás feltöltés a PayU rendszerén keresztül történik, és ez a tranzakció vásárlásnak minősül.

Miután elfogadtad az adattovábbítási nyilatkozatot, írd be, milyen összeget szeretnél feltölteni, majd kattints a Mehet gombra.

Amikor először használsz egy bankkártyát Buxa egyenleg feltöltésre, meg kell adnod a bankkártya adatait. Ehhez a művelethez átirányítunk a PayU oldalára, ők ellenőrzik és kezelik a bankkártya adataidat. Az ellenőrzés rendszerint egy percen belül lezajlik, de alkalmanként több percet is igénybe vehet.

Első alkalommal, a bankkártyád ellenőrzéséig 15.000 forint a maximálisan feltölthető összeg, a következő tranzakciónál ezt a limitet 50.000 forintra emeljük.

A „Kártya mentése ismétlődő fizetéshez” négyzet bejelölésével a következő feltöltésnél már nem kell megadnod a bankkártyád adatait, csak ki kell választanod azt a mentett kártyák közül, és indíthatod a fizetést.

Egyenleg visszaváltás

Ha a Buxa számlán összegyűlt pénzt nem buxás fizetésre szeretnéd felhasználni, úgy azt bármilyen bankszámlára ki lehet utalni.

Töltsd ki a számlaszámot, a bank nevét, valamint a számlatulajdonos nevét. Az applikáció megjegyzi az adatokat, így a legközelebbi kiutalásnál már nem kell azokat újra beírnod. Az összeg megadása után, a "Mehet" gombbal lehet a tranzakciót elindítani.

Banki munkanapon kezdeményezett kiutalás legkésőbb a következő banki napon déli 12 óráig teljesül.