Gyakori kérdések

Buxa bemutatkozás

Mi a Buxa?

A Buxa egy okostelefonra fejlesztett alkalmazás és egy mögötte álló szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy okostelefon tulajdonosok egymás között fizetéseket bonyolítsanak le.

Mire van szükség, hogy a Buxát használni tudjam?

A fizető és a pénzt elfogadó félnek is szüksége van okostelefonra, aktív magyarországi mobiltelefonszámra és internet kapcsolatra.

A használat megkezdéséhez le kell tölteni és telepíteni kell a Buxa alkalmazást, majd az alkalmazás első indításakor regisztrálnia kell a Buxa rendszerében.

A használathoz szükséges valamit aláírni?

Nem. A használathoz csak regisztrációra van szükség, amelynek során elfogadod az Általános Szerződési Feltételeket

Milyen okostelefonnal tudom a Buxát használni?

A Buxa jelenleg Androidos (minimum 2.3-as), iPhone (minimum iOS 7) és Windows Phone (minimum WP8) okostelefonokon működik.

Milyen típusú internet kapcsolattal kell rendelkeznie az okostelefonomnak?

Lehet mobilinternet vagy Wi-Fi, esetleg más eszközön keresztül megosztott az internet kapcsolat.
Fizetni, a tranzakciós adatokat böngészni, illetve általában bármilyen akciót kezdeményezni azonban csak élő internetkapcsolattal lehetséges. Ebből a szempontból praktikusabb a mobilinternet, mert az nincs helyhez kötve.
Fizetni akkor is tudnak neked, ha nem vagy on-line, a tranzakció a háttérben a Buxa rendszerben mindenképp lezajlik. Ebben az esetben akkor kapod majd meg az értesítést a tranzakcióról, illetve tudod majd a tranzakció részletes adatait megnézni, amikor legközelebb csatlakozol az internetre.

Milyen adatforgalommal jár a Buxa használata?

Maga az alkalmazás pár megabájtos, ezt érdemes Wi-Fi-n keresztül telepíteni.
A tranzakciók elenyésző, pár kilobájtos forgalmat generálnak.

Mire tudom a Buxát használni?

A Buxával bármely aktív Buxa felhasználónak lehet pénzt küldeni, legyen az magánszemély vagy elfogadóhely, például kávézó, étterem, bolt, vagy webshop.

A Buxával bármilyen aktív Buxa felhasználótól lehet pénzt fogadni.

Buxával csak Buxa felhasználónak tudok fizetni?

Buxán keresztül bárkinek lehet fizetni, akinek a mobilszámát ismerjük. Ha az, akinek a pénzt küldtük, még nem Buxa felhasználó, akkor az illető kap egy SMS-értesítőt az utalásról, benne egy linkkel, ahonnan letöltheti a Buxa alkalmazást. Ezután regisztrálnia kell a Buxa rendszerébe, ha a számára elküldött pénzt fel akarja használni. Ha ezt hét napon belül nem teszi meg, akkor az utalás összege visszakerül a feladó számlájára.

Honnan tudom a Buxa alkalmazást letölteni?

A Buxa alkalmazás Androidos okostelefonra a Google Play Store-ból, iPhone-ra az Apple Store-ból, Windows Phone-ra a Windows Phone Store-ból érhető el. Mindkét alkalmazás ingyenesen tölthető le.

Hogyan kaphatok új híreket a Buxáról?

A Buxa felhasználók a fontosabb hírekről, változásokról e-mailben kapnak értesítést a Buxa csapattól.

Biztonság

Mennyire biztonságos a Buxa?

A Buxás fizetési tranzakciók egy többszörösen védett környezetben található szerveren bonyolítódnak le, és itt vannak nyilvántartva az egyenlegek is. Az okostelefon alkalmazás csak a szolgáltatás igénybevételéhez szükséges eszköz, az internetbankoláshoz használt böngészőkhöz hasonlóan azon semmilyen pénzügyi adat nem tárolódik el. Így a telefon esetleges elvesztésekor, ellopásakor a Buxa egyenlegünk továbbra is biztonságban van. Az okostelefon és a tranzakciókat végrehajtó szerver közötti kommunikáció az interneten történik, azonban ez kódolt, külső hozzáféréstől védett csatornán történik.

Mi a Buxa kód?

A Buxa kód egy egyedi, minimum 4, maximum 8 számjegyből álló kód, amelyet a regisztrációkor adhatsz meg. A Buxa ezt a kódot kéri az applikációba való belépéskor, illetve közvetlenül tranzakciók előtt. A Buxa kód hasonlóan védi a Buxát, mint például bankkártyákat és telefonokat a PIN kód. Háromszori rossz Buxa kód megadása után a felhasználó zárolódik, csak új kód kérésével lehet feloldani a zárolást.

Mi történik, ha elfelejtem a Buxa kódomat?

A belépési képernyőn új Buxa kódot tudsz igényelni.
Ezután a regisztrált e-mail címedre egy e-mailt kapsz, amely egy linket tartalmaz. A linkre kattintva SMS-ben kapsz egy új aktivációs kódot.
Ezzel az új aktiváló kóddal kell belépned a Buxába. A belépés után új Buxa kódot kell majd megadnod.

Mi a Buxa aktivációs kód?

A Buxa aktivációs kód egy egyszeri kód, amelyet a Buxa szolgáltatásba való regisztráció folyamán küldünk a regisztrálni kívánt telefonszámra SMS-ben. A regisztráció következő lépésében ezt a kódot meg kell adni a regisztráció érvényesítéséhez.

Hol tudom bejelenteni, ha úgy gondolom, visszaélés történt?

A Buxa ügyfélszolgálaton

A Buxa használata

Milyen gyors egy buxás fizetési tranzakció?

Két buxás felhasználó közötti tranzakció pár másodperc alatt megtörténik, amiről a küldő és a fogadó fél is azonnali visszajelzést kap.

Milyen gyors egy buxás kiutalás?

A Buxából külső bankszámlára való kiutalás esetén, a banki napokon kezdeményezett kiutalás a következő banki napon déli 12 óráig teljesül. A későbbiekben lehetővé fogjuk tenni, hogy a napközbeni kiutalások maximum 4 óra alatt teljesüljenek.

Mi a teendő, ha nem sikerült egy buxás tranzakció?

Próbálok QR kódot beolvasni, de nem sikerül, mit tegyek?

Ellopták, elvesztettem a telefonom! Mit tegyek?

A Buxa kódod nélkül senki nem indíthat tranzakciókat, a telefonról semmilyen, nem nyilvános információt nem tudnak megszerezni, mert ott nem tárolunk érzékeny adatokat. Ha illetéktelenek nem tudják a kódodat és háromszor egymás után rosszul adják meg azt, a számlád zárolásra kerül. Számla zárolása esetén email értesítést küldünk.

Mivel a mobilszolgáltatódat úgyis fel kell keresned, hiszen le kell tiltanod a SIM kártyádat, javasoljuk, hogy kezdd ezzel. Ha megvan az új telefon, és az új SIM a régi számoddal, akkor egyszerűen installáld rá a Buxa alkalmazást. Mivel a Buxa rendszer számára ez egy új mobileszköz, automatikusan a regisztrációs lap jelenik meg az alkalmazás első indításakor, de te már regisztráltál, ezért itt ezt a lehetőséget válaszd, és haladj tovább az ott leírtaknak megfelelően.

Ha valami miatt mégis biztonságosabbnak érzed, hívd fel a Buxa ügyfélszolgálatot és kérd, hogy függesszék fel a számládat,ilyenkor ugyanis semmilyen tranzakció nem indítható a számla terhére, és a felfüggesztés csak személyes megjelenéssel és a személyazonosság igazolásával oldható fel.

A felfüggesztést csak telefonon kérheted az ügyfélszolgálattól (e-mailben nem) és a telefonszámod mellett meg kell adnod a Buxa kódodat is. Ekkor kérheted, hogy a Buxa számládon lévő egyenleged utalják ki a már beállított bankszámládra, ha már előzőleg állítottál be bankszámlaszámot kiutaláshoz. Kérheted azt is, hogy a számládat szüntessék meg. Ebben az esetben később regisztrálhatsz ugyanezzel a telefonszámmal.

Ha nem kérted a számlád megszüntetését, akkor később kérheted a felfüggesztés feloldását. Ehhez azonban személyesen kell megjelenned irodánkban, és személyazonosságod igazolása után aláírni a kérelmező nyilatkozatot.

Új telefonszámom vagy új telefonkészülékem lesz, mit kell tennem a Buxa alkalmazással?

Új telefonszám – új készülék

Új telefonszám – régi készüléken

Régi telefonszám – új készüléken

Ha a Buxát 2014. október 1. előtt telepítetted, az új Buxa verzióra átálláshoz a következőket kell tenned:

A Buxa háttere

A Buxa felhasználóknak a Buxa partnerbanknál számlát kell nyitniuk?

A Buxa felhasználóknak nem kell új bankszámlát nyitniuk. A Buxában lévő pénzt a Buxa partnerbankja kezeli. A felhasználók meglévő bankszámlája (akármelyik banknál is vezessék ezt a számlát) és Buxa számlája között ki- illetve beutalással mozgatható a pénz.

A Buxa egy új pénznemet használ?

Nem. A Buxával való fizetések forintban bonyolódnak le, a Buxa felhasználók forintot utalhatnak be a Buxába, forintban küldhetnek vagy fogadhatnak utalásokat a Buxán belül, az egyenlegeket forintban tartjuk nyilván, és ha szükséges, forintot utalhatnak ki saját bankszámlájukra.

Csak Magyarországon fizethetek Buxával?

A Buxa egyenleget magyar forintban tartjuk nyilván, a tranzakciók is magyar forintban történnek, illetve a regisztráció és a nyilvántartás alapja egy magyarországi mobiltelefonszám. A fizetés azonban területileg nem kötődik Magyarországhoz, így akár a fizető, akár a fogadó tartózkodhat külföldön is a fizetés pillanatában.

Milyen költséggel jár a Buxával fizetés?

A jelenlegi tesztidőszakban a Buxa használatáért semmilyen költséget nem számolunk fel, így a Buxa minden szolgáltatása ingyenes. A buxás fizetéseket hosszú távon is szeretnénk ingyenesen biztosítani. Ehhez arra van szükség, hogy minél többen használják a Buxát.

Miért jobb Buxával fizetni, mint bankkártyával?

A Buxával bárkinek lehet fizetni, akinek van okostelefonja. Így magánszemélyek is fizethetnek egymásnak.

Mi garantálja, hogy nem tűnik el a pénzem?

A Buxa mögötti banki háttér. A Buxában lévő pénz a Buxa bankszámláján van elhelyezve, ahol a pénz biztonságát a számlavezető bank garanciája védi.

Buxa ügyfélszolgálat

Hogyan tudok a Buxa ügyfélszolgálattal kapcsolatba lépni?

E-mailen a support@buxa.eu címen.

A www.buxa.eu weboldalon.